Tips om datasäkerhet

Nästan hälften av Sandvikenhus hyresgäster är idag anslutna till Internet via vårt eget bredbandsnät SESAM. Det är jätteroligt att så många har sett fördelen med vår bredbandslösning. Att koppla upp sin dator till internet innebär även att man riskerar intrång eller bli utsatt för virus och andra skadliga program. Här är några tips hur du kan skydda din dator.

Använd en uppdaterad och rätt inställd brandvägg
Använd ett uppdaterat och rätt inställt antivirusprogram
Uppdatera regelbundet ditt operativsystem och din webbläsare
Uppdatera regelbundet alla övriga program du använder dig av
Använd alltid sunt förnuft när du surfar

Utdelning av mappar och skrivare

Då SESAM är helt öppet för all trafik i nätet fungerar det i princip som ett stort lokalt nätverk. Detta innebär att Windows "Fil och Skrivardelning" fungerar obegränsat i hela SESAM, din granne kan med andra ord relativt enkelt se din dator och om du har några mappar utdelade. Detta är inte ett fel i SESAM utan är en följd av dess öppenhet. Enklaste sättet att förhindra obehöriga att se vad du har i datorn är att följa råden nedan. Windows har även möjligheten att stänga av denna funktionalitet.

Surfa på nätet.

Dagens virusmakare och andra oärliga programmakare är är ytterst påhittiga när det gäller att få in skadlig kod i din dator. Ofta händer att man får upp uppmaningar att installera diverse program när man surfar på nätet. Detta kan ske både från välkända och mindre rumsrena hemsidor. Man bör ha för vana att alltid svara nej på dessa uppmaningar om man inte vet exakt vad man installerar och från vem. Helt oskyldiga program kan vara en "varg i fårakläder" och välkända välbesökta hemsidor är åtråvärda att lyckas hacka och få att sprida skadlig kod.

Router

Om du har en lite äldre dator eller flera datorer som du delar filer eller skrivare mellan bör du även ha en router / brandvägg som skyddar dina datorer ut mot internet. De flesta routrar idag "gömmer" dina datorer mot Internet och skyddar dem därmed mot direkta attacker. Routern innebär INTE att du klarar dig utan ett väl fungerande virusskydd.

Trådlöst nätverk

Har du ett trådlöst nätverk ska du alltid slå på dess säkerhetsfunktioner och lösenordskydda det. Ett helt öppet trådlöst nätverk innebär att vem som helst i närheten av din lägenhet kan utnyttja din internetuppkoppling. (I en ev polisutredning kommer då bevisen att peka på dig då trafiken kommer från ditt bredbandsuttag).
Tyvärr är säkerheten avslagen på de flesta trådlösa routrar på marknaden idag när man köper den och man måste aktivt slå på säkerhetsfunktionen

Virusskydd och brandvägg

Ett uppdaterat virusskydd och brandvägg i datorn är en självklarhet.
Angrepp mot datorn kan komma via andra vägar än direkt från internetuttaget. Ett virusskydd skyddar din dator mot skadlig kod även om den kommer via epost, diskett eller någon annan källa. Här gäller att se till att man har de senaste uppdateringarna då virus är en "färskvara" och ett gammalt virusskydd inte skyddar mot nya okända hot. Det finns flera bra virusskydd att ladda hem gratis för hemmabruk, men kommersiella brukar generellt ha ett bredare skydd.
Brandväggsprogram finns även de i gratis och kommersiella versioner. De motverkar direkta hot från internetuttaget. Modernare versioner av Microsoft Windows har detta inbyggt.

Man måste dock alltid vara medveten om att dessa skydd endast fungerar mot kända hot. Nya virus eller "maskar" kan bete sig på ett sätt som gör att de slinker igenom säkerheten och din dator blir smittad. Var alltid försiktig med filer du får i ex e-posten, även från kända avsändare, då de kan vara smittade utan att veta om det.

Länktips

surfalugnt.se
testadatorn.se